USKORO SKUPLJI AUTI Nova pravila Europske unije dići će cijene?

USKORO SKUPLJI AUTI Nova pravila Europske unije dići će cijene?

Saborski odbor upozorio je kako bi nova pravila Europske unije o postroženju mjerenja emisija ugljičnog dioksida zbog porasta trošarina mogla značajno podići cijene novih automobila u Hrvatskoj, a osobito onih koje hrvatski građani najviše kupuju, piše Novi list.

Članovi saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu početkom svibnja uputili su dopis Ministarstvu financija u kojemu stoji 'da će zbog promjene metodologije za izračun emisija CO2 doći do poskupljenja cijena osobnih vozila, što će u konačnici destimulirati hrvatske građane u kupnji novih osobnih vozila te negativno utjecati na sigurnost cestovnog prometa'. Odbor je stoga uputio zahtjev za usklađenjem trošarina.

– Stroža mjerenja znače da će svi automobili imati više emisije CO2. Najniža klasa auta ući će u viši razred i to će značiti značajno poskupljenje – rekao je SDP-ov zastupnik Saša Đujić, koji očekuje da će Ministarstvo financija korigirati razrede kako bi vozila i po novom mjerenju ostala u istim razredima te kako ne bi bilo nikakvog troška.

U Carinskoj upravi potvrdili su da su primili dopis i kažu da će novi način testiranja WLTP nedvojbeno dovesti do većih emisija od dosadašnjih mjerenja, iako je rano za konkretne analize jer ni sami proizvođači ne raspolažu potpuno preciznim informacijama, poglavito uzevši u obzir da puna primjena stupa na snagu 1. siječnja sljedeće godine.

 

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Ono kad sanjkaš s mačkama na ramenima pa one ispadnu više cool od tebe