NE ČEKAJTE POSLJEDNJI TRENUTAK za pripremu automobila

NE ČEKAJTE POSLJEDNJI TRENUTAK za pripremu automobila

Turistička sezona sve se više zahuktava, tako da su započele velike gužve na našim prometnicama, naročito na onima prema moru. Kolone su dugačke i desetak kilometara, a po nesnosnim vrućinama događaju se manje ili veće nezgode zbog kojih se stvaraju prometni čepovi.

Stoga, ako se spremate na duži put, ne čekajte posljednji trenutak za pripremu automobila, a još je gore ako smatrate da takav 'luksuz' uopće nije potreban. Neprovjeren i neispravan automobil može i najljepše putovanje pretvoriti u propalu avanturu.

Ne treba biti previše pametan, a ni spominjati koliko je opasno voziti s neispravnim kočnicama, 'prolupalim' amortizerima ili istrošenim gumama, posebice pri velikim brzinama. Čak se i ne mora dogoditi nesreća, dovoljan je najmanji kvar da vam prisjedne putovanje i godišnji odmor, piše slobodnadalmacija.hr.

Uz to je vožnja s neprovjerenim automobilom skuplja (veća potrošnja) i neudobnija. Sve su to razlozi da automobil pripremite temeljito i bez žurbe. Samo dobro pripremljen automobil može vam osigurati sigurno i bezbrižno putovanje. Znatno se smanjuje rizik iznenadnih zastoja i nepredviđenih troškova, a bolje stanje automobila čini vožnju udobnijom.

Najbolji je savjet otići na servis, pogotovo ako se približio servisni interval. No, mnogi nemaju novca za takve zahvate te najviše možete sami napraviti temeljitim pregledom. Pravodobnim otkrivanjem kvarova sprečava se nastanak velikih havarija i znatno se smanjuju troškovi. Time istodobno olakšavate izbor najboljeg, odnosno najpovoljnijeg servisera.

Krenite s motorom. Da bi dobro funkcionirao tijekom vrućih ljetnih dana, važno je da bude napunjen svim tekućinama 'koje život znače'. Količina i kvaliteta rashladne tekućine od presudne je važnosti za dobro hlađenje. Kontrolirajte razinu rashladne tekućine u kompenzacijskoj posudi i po potrebi je dolijte.

Ako je niste mijenjali u posljednje dvije godine, sada je pravi trenutak da to učinite. Provjerite i sve gumene cijevi i obujmice. Ako su ispucale ili propusne, izmijenite ih, jer nije dobro da se rasprsnu ljeti, kad su pritisci i temperature u rashladnom sustavu znatno viši. Ugrijte motor i provjerite uključuje li se ventilator. Ako ne reagira ni kada kazaljka termometra zađe u crveno, otiđite kod autoelektričara.

S neispravnim kočnicama ne smijete voziti ni najkraće dionice, a pogotovo ne smijete ići na duži put. Na ravnom i širokom dijelu ceste naglo zakočite pri brzini od 30 km/h.

Automobil se ne smije zanijeti, a zanese li se, problem je u istrošenosti ili zamašćenosti kočnih obloga. Kontrolirajte razinu kočničkog ulja. Nedostaje li ulja, problem je u propusnosti sustava, najvjerojatnije u gumicama. Kočnice popravljajte sami samo ako imate dovoljno znanja, u protivnom je najbolje otići kod specijaliziranog mehaničara.

Detaljno pregledajte i gume. Ljeti ne vozite sa zimskim gumama, nego koristite ljetne ili cjelogodišnje. Kontrolirajte tlak (koliki mora biti navedeno je na naljepnici poklopca rezervoara ili na unutarnjoj strani vratiju). Imaju li gume pukotine ili oštećenje, obvezno ih izmijenite prije odlaska na godišnji odmor.

Preporučljivo je provjeriti geometriju ovjesa. Najbolje je automobil odvesti na pregled u ovlašteni servis. Prije puta preporučljivo je temeljito oprati automobil, izvana i iznutra, jer je tako vožnja ugodnija i sigurnija, a na čistom motoru lakše se uočavaju nepravilnosti.

Pet važnih stvari koje treba učiniti

1. Izmijenite ulje i filtar
Kontrolirajte razinu ulja u motoru i po potrebi ga dolijte. Ljeti je, radi boljeg hlađenja, dobro da bude na maksimumu. Ako se približio interval izmjene, ne cijedite ulje do posljednjeg kilometra. Izmijenite ga zajedno s uljnim filtrom. Tako ćete motoru olakšati rad u uvjetima povećanog toplinskog opterećenja i produžiti mu vijek. Provjerite i razinu ulja u mjenjaču te ga po potrebi dolijte.

2. Provjerite akumulator
I kod suvremenih akumulatora (ako je moguće) preporučljivo je prije ljeta provjeriti razinu elektrolita u akumulatoru i po potrebi doliti destiliranu vodu. Pregledajte kleme, pažljivo ih očistite i namastite. Ako je akumulator na izdisaju, obvezno ga izmijenite prije odlaska na put.

3. Provjerite propusnost rashladnih cijevi
Tijekom ljeta sustav za hlađenje izložen je povećanom opterećenju. Posebno su 'na udaru' gumene cijevi za protok rashladne tekućine. Svi su spojevi kritična mjesta na kojima može curiti rashladna tekućina. Primijetite li vlažnost na spojevima, pritegnite obujmice i po potrebi ih izmijenite.

4. Prekontrolirajte klima-uređaj
Da se ljeti ne biste 'kuhali', provjerite funkcionalnost klima-uređaja, ali i ventilacijskog uređaja. Ako ventilator ne radi, provjerite njegovu ispravnost, odnosno ispravnost električne instalacije. Detaljno provjerite ispravnost polužnog mehanizma te propusnost svih ventilacijskih otvora. Po potrebi ih detaljno očistite. Kod klima-uređaja provjerite stanje rashladnog medija i po potrebi ga dopunite plinom. Najlakše ćete primijetiti da nešto nije u redu s klima-uređajem ako slabije hladi, odnosno ako, umjesto rashlađenog, ispuhuje topli zrak.

5. Izmijenite ispucali remen
Detaljno pregledajte remenje. Zupčasti se remen pregledava skidanjem zaštitnog poklopca. Primijetite li bilo kakvu pukotinu, izmijenite ga, jer njegovo iznenadno pucanje može izazvati havariju motora. Jednako je važan i klinasti (stazni) remen.

Besplatnu Varazdinski.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Svi pričaju o nastupu Lady Gage na Super Bowlu: Je li i vas oduševila?